Membri
NGO Rural

Membrii fondatori ai Platformei NGO RURAL sunt: Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA), Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Asociația Ring The Changes, Organizația Tinerilor Dorneni și Asociația pentru Susținerea Tinerilor din mediul Rural prin Integrare și Dezvoltare personală (ASTRID).

De asemenea, din Federație, pot face și alte organizații implicate activ în mișcarea de tineret din mediul rural, care își asumă statutul federație, iar adeziunile lor sunt aprobate de către Consiliul Director.

Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA)

Asociația pentru Dezvoltare Activă s-a înființat în aprilie 2012 și urmărește inițiarea, promovarea și implementarea unor măsuri de dezvoltare activă și durabilă a calității vieții pentru consolidarea unei societăți responsabile și active sub aspect educațional, cultural, social și ecologic. Viziunea noastră este că PARTICIPAREA înseamnă a avea dreptul, mijloacele, spațiul, oportunitatea și, acolo unde este necesar, sprijinul pentru a influența deciziile publice și pentru a contribui la construirea unei societăți mai bune. De aceea, ne-am asumat să creăm o cultură a participării, în care vocile și punctele de vedere ale tinerilor și ale organizațiilor de tineret sunt luate în considerare de către decidenți.

La ADA credem cu tărie că tinerii sunt prezentul, iar dezvoltarea și implicarea lor trebuie să fie o prioritate pe agenda publică. De asemenea, credem că tinerii pot schimba lumea, dacă sunt lăsați și sprijiniți să facă asta. Astfel, prin toate proiectele noastre, indiferent de temele și subiectele abordate, am urmărit să împuternicim tinerii și să îi echipăm cu competențele și instrumentele necesare pentru a participa în viața comunității și pentru a putea decide pentru prezentul și viitorul lor.

Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile

Go Free este o organizație nonprofit, înființată în ianuarie 2012, cu sediul în Cluj-Napoca, având misiunea de a crește nivelul de cultură, educație și democrației în rândul societății civile din România. Prin activitățile sale, Go Free urmărește să dezvolte o cultură a solidarității și să faciliteze dialogul între copii, tineri și adulți, recunoscând diferențele dintre noi (fără a le anula), identitatea fiecăruia și dreptul la participare neîngrădită în spațiul publice.  

O preocupare constantă pentru noi este mobilizarea tinerilor și implicarea lor în schimbarea comunității din care fac parte, încurajând activismul civic, apărarea valorilor democratice și creșterea interacțiunii dintre tineri și autoritățile publice – prin metode precum organizarea comunitară, jurnalismul comunitar, media advocacy, Street Debate (dezbatere în stradă), ProAction Cafe, World Cafe sau alte instrumente și metode participative pe care ne-am propus să le dezvoltăm și să le dăm mai departe în comunități mici sau care nu sunt foarte vizibile.

Asociația Ring The Changes

Înființată în 2021, de către o echipă de tineri din județul Bacău, care și-au dorit o abordare mai prietenoasă în proiectele de tineret. Asociația Ring The Changes urmărește să contribuie la dezvoltarea societății prin împuternicirea comunităților locale, în special a tinerilor din grupurile vulnerabile, cu abilitățile și instrumentele necesare pentru a produce schimbări pozitive în viața lor și în comunitate.

Prin primul nostru proiect, Ring the participation, am urmărit să conectăm tinerii, în special pe cei din grupurile vulnerabile, la Obiectivele Europene de Tineret, facilitând totodată cadrul necesar pentru ca tinerii să se simtă împuterniciți și să își asume un rol activ în realizarea acestor obiective în comunitățile lor.

Organizația Tinerilor Dorneni (OTD)

Organizația Tinerilor Dorneni urmărește să reprezinte interesele comune ale tinerilor din Bazinul Vatra Dornei și să sprijine dezvoltarea acestora din punct de vedere educațional, social, economic și cultural. Majoritatea membrilor OTD sunt din comuna Panaci, județul Suceava, fiind implicați activ în implementarea programului Panaci – Sat European de Tineret 2023. Cel mai mare eveniment al nostru, pe care îl organizăm anual, este Festivalul „Zi-le de Watra”, iar la nivel local implementăm mai multe proiecte finanțate prin programul Corpul European de Solidaritate.

Organizația Tinerilor Dorneni a fost înființată în 2020.

Organizația Tinerilor Dorneni și Asociația pentru Susținerea Tinerilor din mediul Rural prin Integrare și Dezvoltare personală (ASTRID)

Asociația pentru Susținerea Tinerilor din mediul Rural prin Integrare și Dezvoltare personală (ASTRID) a fost înființată în anul 2020 din dorința comună de a face mai multe pentru comunitate. Ne plac tinerii și ne place să învățăm de la ei, așa că o asociație prin care să putem să le punem și lor la dispoziție cunoștințele și energia noastră era exact ce ne doream.

Misiunea noastră e să transformăm spațiul rural românesc într-unul incluziv, propice dezvoltării personale și profesionale a tinerilor. În viziunea noastră, incluziunea socială și dezvoltarea tinerilor se pot obține printr-o combinație între educația formală, educație non-formală și schimburi de experiențe.